Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Το ποντίκι που βρυχάται – Στο χείλος του γκρεμού η τουρκική οικονομία


Ηλιόπουλος Γιώργος


Μετά και την επίσημη διακοπή πληρωμών της Αργεντινής που σηματοδοτεί και επίσημα την είσοδο της χώρας σε καθεστώς πτώχευσης, η επόμενη χώρα που βαδίζει προς την ίδια κατεύθυνση, με μαθηματική ακρίβεια, δεν είναι άλλη από την Τουρκία. Ένας συνδυασμός πολλών αρνητικών παραγόντων με κυρίαρχους την εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα και την αστάθεια της κυβερνητικής πολιτικής (που αναδεικνύεται από τις ευμετάβλητες και συχνά αλλοπρόσαλλες επιλογές της), εξωθεί τους ξένους θεσμικούς επενδυτές στις μαζικές πωλήσεις τουρκικών ομολόγων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο επανέφεραν επικίνδυνα την τουρκική λίρα στην ισοτιμία 7:1 προς το δολάριο. Αυτή η εξέλιξη φθείρει συστηματικά και μάλλον οριστικά την αξιοπιστία της χώρας, με πρώτο σύμπτωμα τις συνεχείς εξαγγελίες για την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5%, που απλώς αντιμετωπίζονται με την μορφή επεισοδίων οικονομικής φαντασίας.

Ταυτόχρονα, οι συνεχείς παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου δεν επιτρέπουν στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Με κυβερνητική εντολή, τα επιτόκια της κινούνται κατά 5 μονάδες χαμηλότερα από τα επίσημα επίπεδα του πληθωρισμού. Η κίνηση υποτίθεται πως αυξάνει την ρευστότητα του συστήματος, σε μία περίοδο όμως που πρακτικά έχει εξανεμισθεί στην προσπάθεια στήριξης του νομίσματος.

Παράλληλα η χώρα εμφανίζει ένα..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου